Gazon

Rulouri de gazon

Rulourile de gazon reprezintă cea mai rapidă variantă de inverzire a unei suprafeţe de teren.
Aspectul final în cazul folosirii rulourilor de gazon este al unei peluze mature, ca un covor verde compact, în care nu se vede pământul substrat, firele de iarbă fiind dese, uniforme, de culoare verde închis.

image030

rulouri 1

rulouri 3

Se înierbeaza la fel de bine şi uniform, suprafeţe plane, pantele abrupte, curbele şi colţurile, într-un mod uniform. Soluţia utilizării rulourilor de gazon este net superioară celei de folosire a seminţelor în urma căreia sunt inerente golurile, ce trebuie apoi reînsamânţate.

 

Gazon semanat

După pregatirea terenului, un element important îl constituie semanatul.
Semanatul trebuie sa se faca in condiţiile climatului atlantic şi mediteranean, primavara si  toamna, cand umiditatea şi temperatura sunt optime cresterii ierbii.

image033

Pentru suprafeţe mici semanatul se poate executa manual, prin împrăştiere, cu condiţia de a delimita suprafaţa în benzi de 4-5 m atat longitudinal căt şi traversal, după care este recomandat să se efectueze o greblare şi apoi tăvălugire.

Pentru suprafeţe mari semanatul se executa mecanic cu semanatori pentru gazon prevazute cu limitatoare de adancime pentru a nu  incorpora seminţele la o adancime mai mare de 1 cm, operaţie ce  trebuie urmată de tăvălugire.
Timpul de insamantare este sfarsitul verii, toamna sau primavara devreme.